Полезни връзки

 

Календар

 

 

 

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ЗАЕДНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

МОДУЛ „УЧАСТВАЙ И ПРОМЕНЯЙ – РОДИТЕЛЯТ,

АКТИВЕН ПАРТНЬОР В УЧИЛИЩНИЯ ЖИВОТ

През учебната 2022-2023 г., ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница бе одобрено за участие в НП „Заедно за всяко дете", модул "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". Модулът бе реализиран в две основни направления – организиране и провеждане на нетрадиционни срещи с родителите и организиране и провеждане на общо мероприятие за включените паралелки от училището.

През настоящата учебна година учители, родители и ученици отново бяха заедно в ролеви игри, лектории и забавни дейности на теми, като: Тръгвам на училище. Вече съм първокласник.“, „Аз съм толерантен“, „Безопасно пътешествие в дигиталния свят“, Семейните отношения като основа за взаимно разбирателство“, "Колелото на избора – разрешаване на конфликти по мирен начин", Вече сме приятели-светът на предизвикателството“, Ден на християнското семейство“, “Тийнейджър и ИТ технологии“, Здраве и здравословен начин на живот“ и т.н.

 

НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“

През учебната 2021-2022 г., ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница бе одобрено за участие в НП „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“. Привличането на родителите като активни участници в училищния живот на децата и изграждането на партньорски взаимоотношения обуслови участието на училището и инициирането на различни дейности, насочени към подобряване на комуникацията между родители-учители-ученици, изграждането на доверие, уважение и толерантност.

Програмата бе реализирана в две основни направления – Организиране и провеждане на нетрадиционни срещи с родителите и Организиране и провеждане на общо мероприятие за включените паралелки от училището.

По време на родителските срещи, в класните стаи ученици, родители и гости обсъждаха, преживяваха и твориха по теми, като: „Тръгвам на училище“, „Детето в семейството и в училище“, „Справям се с агресията – модел на поведението“, „Безопасен интернет“, „Ден на стоматолозите-грижа за зъбите“, „Какво е да си родител, ученик и учител в 21 век“, „Професионално ориентиране“, Световно кафене „ „Ранни детски бракове“ и др.

 

На 29.04.2022 г. приобщаващ празник под надслов „Различни заедно“ събра ученици, родители, учители и представители на местната културна общественост в двора на ОУ „Христо Ботев“ – с. Брестница.

Всички деца прекараха един ден в забавление, опознаване и най-вече в споделяне на емоции, преживявания и незабравими мигове със значими за тях възрастни, които рядко биха могли да видят заедно.

Събитието бе заключителна част от Национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищният живот“ на МОН.

Празникът бе открит от Надя и Рая – две любознателни ученички, които с усмивки грабнаха вниманието на присъстващите.

„Хората се раждаме различни по цвят на кожата, етническа и религиозна принадлежност, убеждения. Но ние вярваме, че ако учим, работим и живеем в мир и разбирателство различни заедно ще направим света по-добро място за всички“ – определено още самото начало на празника бе обещаващо.

Последва приветствие от г-жа Тотка Данова (директор на училището), която поздрави присъстващите и им разказа накратко предисторията на събитието.

Учениците и техните родители  бяха разделени в пет работилници на случаен принцип (чрез жребии с теглене на цветни листчета): Вълшебното дърво, Танцувай с мен, Играй с мен, Пей с мен, Приказни рисунки. Всяка една работилница бе с продължителност 60 минути, след което всички представиха дейностите си.